Ace Group, full-service internetbureau

The Things NetworkSommige wasmachines, weegschalen, pennen en pannen zijn ook in het bezit van een WiFi-verbinding. Dit is slechts een kleine opsomming van apparaten die beschikken over een dergelijke verbinding. Dit maakt het mogelijk om via bijv. je smartphone genoemde apparaten te besturen. De verwachting is dat in 2020 26 miljard apparaten onderdeel uitmaken van "The Internet of Things". "The Internet of Things" beperkt zich echter niet tot binnenshuis, ook buitenshuis neemt IoT grotere vormen aan.

Wienke Giezeman is de initiafnemer van "The Things Network", een nieuw netwerk dat Amsterdam volledig dekt en dat een basis biedt voor allerhande toepassingen en communicatiemogelijkheden op het gebied van IoT. Voor het (crowdfunded) opzetten van dit draadloze netwerk is een relatief nieuwe techniek voor draadloze communicatie gebruikt, te weten LoRaWAN.
De in 2009 door het Franse Cycleo SAS ontwikkelde LoRa-techniek ("Long Radio"), kwam in 2012 door middel van een bedrijfsovername in handen van Semtech. De techniek maakt gebruikt van zogeheten 'gateways', die rond de € 1.500,- kosten. De gateway wordt aangesloten op de internetverbinding van bijvoorbeeld een bedrijf. De gateways kennen een bereik van zo'n 10km en zijn daarnaast vanwege de lage frequentie van de techniek energiezuinig. Al dertien bedrijven in Amsterdam hebben de ‘gateway’ aangeschaft, wat ervoor zorgt dat iedereen op dit moment kosteloos gebruik kan maken van het netwerk. De verwachting is dat bedrijven en particulieren zelf toepassingen gaan bedenken en (laten) ontwikkelen.

The Things Network biedt de basis voor allerlei ontwikkelingen op het gebied van "The Internet of Things"! Zo hebben sommige bedrijven al dingen bedacht die van het LoRaWAN-netwerk gebruik kunnen maken. Iwanttoridemybicycle.nl wil middels het LoRaWAN-netwerk mensen helpen hun (verloren, gestolen of weggeknipte) fiets in Amsterdam terug te vinden en ziet het netwerk als een uitkomst. Verder denkt het Havenbedrijf Amsterdam via met internet uitgeruste sensoren de bezetting van de kaden, schade en vervuiling in de haven van Amsterdam te meten. Een mooie ontwikkeling! En omdat de basis (the Things Network) aanwezig is en gebruikt kan worden, is het verzinnen en maken van toepassingen hiervoor een heel stuk laagdrempeliger geworden.

27 augustus 2015