Ace Group, full-service internetbureau

Wat is marketing automation?

Marketing AutomationEen hele goede vraag natuurlijk. Marketing automation is een proces, die op basis van de keuzes van de gebruiker gerichte acties uitvoert. Dit onderdeel van e-mailmarketing is bij veel ondernemers nog niet bekend, al durven we te wedden dat u hier bewust of onbewust al mee in aanraking bent geweest. Marketing automation is niet iets nieuws; het is al jaren op de markt, alleen voor het grootste deel van de MKB-ers was het niet te betalen. Nu MailChimp dit in zijn abonnement heeft opgenomen, is dit voor elke ondernemer te gebruiken!

Het principe van marketing automation is dat via MailChimp een e-mailproces in combinatie met de website is in te richten. Om u een beter beeld te geven, schetsen we we een case.

Voorbeeld

Via nieuwsbrief sturen we een uitnodiging naar uw mailinglijst om deel te nemen aan een training. De mensen die mee willen doen, klikken in de e-mail op “Deelnemen”. Zij ontvangen een e-mail met de bevestiging van deelname. Twee weken voor de training ontvangen zij wat studiemateriaal. Als ze dit studiemateriaal nog niet gedownload hebben, wordt een notificatie gestuurd. Een dag vóór de training ontvangen zij een routebeschrijving. Een week na de training krijgen de deelnemers een evaluatieformulier toegestuurd. Ontvangers die bij de eerste mail op “Niet deelnemen” klikten, ontvangen een mail met daarin het complete trainingaanbod, want misschien zit daar iets tussen wat wel van hun gading is.

Bespaart veel tijd

Veel bedrijven houden een complete administratie bij rondom de uitnodigingen van bijvoorbeeld trainingen, maar marketing automation neemt dit allemaal uit handen. Daarnaast is het effectiever, omdat een systeem niets vergeet.

Bovenstaand voorbeeld gaat in op trainingen, maar het is ook toepasbaar voor offerte-aanvragen, downloads, bestellingen en meer. Het vraagt van u wat tijd om deze processen in kaart te brengen en het vervolgens te implementeren. Uiteraard doen wij dat ook graag voor u. Neem eens vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

13 augustus 2015