Ace Group, full-service internetbureau

Al langere tijd is er veel te doen (geweest) over het gebruik van cookies. Op allerlei sites wordt netjes om toestemming gevraagd voor het gebruik van cookies.

Wat mensen vaak niet weten, is dat er op een andere manier ook gebruikers (systemen) geïdentificeerd kunnen worden. Deze techniek heet "(device) fingerprinting" en is het verzamelen en combineren van technische gegevens van het systeem van de gebruiker. Denk hierbij aan beeldscherm, browser, de plugins in de browser, OS, etc. Al deze kenmerken samen vormen een 'vingerafdruk' en omdat het om zoveel kenmerken gaat, is de kans zeer groot dat de combinatie van al die kenmerken uniek is voor de individuele gebruiker.

Als u dit wilt testen, klik dan maar eens door naar Panopticlick. Dit is een onderzoeksproject van de Electronic Frontier Foundation, een stichting die opkomt voor het recht op privacy op internet.

Op de Panopticlick-site wordt de techniek van 'fingerprinting' toegepast op uw systeem en wordt er aangegeven of het resultaat uniek is ten opzichte van de (inmiddels) zo'n 5 miljoen systemen die al op dezelfde wijze getest zijn.
Een eye-opener!

29 januari 2015