Ace Group, full-service internetbureau

Toekomst

De web-app is de website van de toekomst:

 • Apple is op dit moment bezig met de ontwikkeling een nieuw besturingssysteem van MAC OS X, dat sterk geïntegreerd wordt met iOS5 (het besturingssysteem van iPad en iPhone). Ook voor MAC OS X worden apps gebruikelijk. Software gaat meer en meer verdwijnen. Ontwikkelaars bieden functionaliteiten in de vorm van apps en rekenen af op basis van gebruik.
 • Windows 8 wordt ook verweven met zijn mobiele besturingssysteem. Ook daarin worden apps ondersteund. Dit moet de verkoop van de Windows-tablets doen groeien.
 • Zelfs de nieuwste tv’s krijgen/ondersteunen al apps.

Nog enkele feiten

 • In 2011 verkocht Apple meer iOS5-devices dan MAC’s in 28 jaar (Bron: Dutch Cowboys).
 • Android-tablets (39%) nadert iPads (58%). Windows-tablets slechts 1% aandeel (Bron: Nu.nl)
 • Stijging verkoop tablets ten koste van laptops (Bron: Nu.nl)

Slimme website

Een web-app is een slimme website op basis van HTML5. Dit is de nieuwe webstandaard, die pc’s, laptops, tablets en smartphones ondersteunen. Een web-app is geschikt voor elk apparaat en schikt zich automatisch naar de beeldschermresolutie van de gebruiker.

De web-app ziet namelijk welk apparaat de bezoeker gebruikt. Een bezoeker die de web-app via een pc bezoekt, krijgt een normale website te zien. Een tablet-gebruiker ziet bijvoorbeeld een compleet andere opmaak en eventueel ook andere functionaliteiten. Voor een smartphone-gebruiker gelden weer andere normen, omdat voor smartphones de beeldschermen het kleinst zijn.

Voorbeelden van slimme functionaliteiten

 • Taaldetectie. Aan de hand van de software van het apparaat is automatische taaldetectie mogelijk. Mocht een web-app meertalig zijn, dan is dit erg handig. Een gebruiker hoeft niet te zoeken naar de taalkeuze; dat doet de web-app zelf. Mocht een gebruiker van taal willen veranderen, dan maken we die mogelijkheid beschikbaar én we onthouden de taalkeuze, zodat de gebruiker niet telkens opnieuw de gewenste taal hoeft aan te passen.
 • Locatiedetectie. Dankzij HTML5 is locatiedetectie eenvoudig. De nauwkeurigheid verbetert continu en daar zijn leuke functionaliteiten mee te bedenken.

Toch een iPhone-app?

Wilt u toch een iPhone-app? Geen probleem, want een web-app is te integreren in een iPhone- en Android-app. We plaatsen de app op respectievelijk de iTunes-store en PlayStore (voorheen bekend als: Android-market). De iPhone- en Android-app ontwikkelen we eenmalig; de aanpassingen vinden plaats in de web-app. In de web-app attenderen we desgewenst op de beschikbaarheid van een iPhone- of Android-app. Dit oogt natuurlijk erg professioneel!

Gebruiksvriendelijkheid

Een web-app schikt zich automatisch naar de beeldschermresolutie van de gebruiker. De web-app moet daarbij wel gebruiksvriendelijk blijven. Jarenlang zijn websites ontwikkeld voor pc-gebruikers, maar de richtlijnen van tablets en smartphones zijn nog jong. Bij de ontwikkeling van de web-app houden we hier rekening mee. Zaken als snelle laadtijden, overzichtelijkheid en leesbaarheid bepalen het succes van de web-app.

Wat zijn de voordelen van web-apps?

 • Vindbaar zijn in zoekmachines. Voor een zoekmachine als Google is de web-app een normale website. De web-app is via een domeinnaam te benaderen. De broncode stemmen we op de meest recente richtlijnen van Google. Al het verkeer concentreren we op het domeinnaam, zodat we hiermee een goede vindbaarheid in zoekmachines mee kunnen behalen. Daarnaast is Umbraco zodanig ingericht, dat het alle wijzigingen onder water communiceert met Google.
 • Elke klik zichtbaar. We plaatsen Google Analytics in de web-app, zodat we inzicht krijgen in het gebruik van de web-app. Dit is per apparaat te scheiden.
 • Updaten op één plek. Technische updates vinden plaats op één plek
 • Offline beschikbaar. Bij gebruik van de web-app slaan we informatie op in een lokale database. Zolang het apparaat online is, haalt de web-app de meest recente data binnen. Zo niet, dan gebruikt de web-app de lokale database en is zodoende altijd beschikbaar.
23 maart 2012